I sorgens tjänst

En musikalisk gestaltning av en kyrkvaktmästares värv.

Inför sitt residens i Sörmland fick Anne Pajunen ett tips; -Du måste titta på kyrktornet i Vingåker Västra Kyrka.

Anne åkte till kyrkan och blev insläppt av kyrkvaktmästaren Inga-Lill Larsson-Mellbin. Det blev tydligt att det som bara var tänkt som ett kort studiebesök blev starten på en relation som skulle definiera hela den konstnärliga processen för det verk som Anne skrev.

Med utgångspunkt i allt från gamla arbetsbeskrivningar till samtal och brevväxling med Inga-Lill, har Anne skapat en musikalisk föreställning baserad på hennes intryck av Inga-Lills mångåriga arbete som kyrkvaktmästare.

Verket belyser kyrkvaktmästarens ceremoniella funktion i omsorgsarbetet med människor som går igenom en stor sorg. Kyrkvaktmästaren som en trygg och fast punkt, en medmänniska som ser och deltar i bakgrunden. Till sin form är arbetet en repetitiv vandring på väl upptrampade stigar, men landskapet växlar i mötet med varje människa som bär på sin egen unika sorg.

Musiken baseras på inspelningar av föremål och element som finns i kyrkan: kyrkklockor, kvarlämnade objekt, gnisslande dörrar, urverket som tidigare drev klockan i kyrktornet. Anne bearbetar och gör musik av de inspelade ljuden vilka i konsertögonblicket vävs samman med hennes röst i en hyllning till ett arbetsliv i sorgens tjänst.

Dörrarna öppnas klockan 17.45 till Västra Vingåkers Kyrka.

Fri entré, men begränsat antal platser utifrån rådande förordning kring allmänna sammankomster.

RÖST, SAMPLER, KONSTNÄRLIG LEDNING Anne Pajunen
ORGEL Erik Andersson

Dela evenemanget i dina kanaler:

I sorgens tjänst

  • Längd: 45 min
  • Entrépris: Fri entré SEK
  • Kategori: Musik

Prenumerera på vårat nyhetsbrev

  

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats

Läs mer
logotyp scenkonst sörmland /