Teodor Wolgers

UNG SVENSK TONSÄTTARE

Teodor Wolgers, strängnässonen, är en av årets två unga svenska tonsättare:

Min största utmaning är att vara så nära som möjligt den jag är som människa och konstnär, att träffa rätt i känslan jag vill förmedla och samtidigt vara kompromisslös.

Sedan den dagen Teodor upptäckte musiken har han valt att skriva och utvecklats genom att tillåta sig att skapa fritt. Denna unga tonsättare rör sig över ett brett musikaliskt fält: från hiphop och populärmusik till att komponera musik i nyromantisk stil – musik som är lyrisk, melodisk och känsloladdad.

En av Teodor Wolgers styrkor är att han ofta skapar helhetsperspektiv med sin musik, genom att, som han säger, få ihop delarna. Han poängterar att musiken är magi där hans roll som tonsättare och musiker är att kunna förvalta detta magiska fenomen; att skapa sin egen, liksom andras, lycka. Inspirationen hämtar han från livet i självt och genom att reflektera över tidigare positiva musik- och känsloupplevelser. Inför sommarens festival i Sörmland skriver han ett verk för violasten Örjan Högberg (Västerås sinfonietta, Fläskkvartetten) och flöjtisten Åsa Karlberg (Scenkonst Sörmland).

Uruppförandet sker den 26 juni på Gamla Teatern, Eskilstuna med ensemblen Tiden.

Foto Stefanie Andersson

Kommentarer (0)

Du måste vara inloggad för att kommentera