Shtoltse lider - Proud poems

En svenska och en danska fann varandra på en bar i Finland 2008, och blev kvar spelandes och sjungandes in på småtimmarna. Till historien hör jiddisch- och kletzmermusikens kultur. Och resultatet blev föreställningen Shtoltse lider - Proud poems.

Dessa två, Ida Gillner, Sverige och Louise Vase, Danmark, fick förfrågan att tonsätta dikter skrivna på jiddisch, skrivna av kvinnorna Celia Dropkin, Anna Margolin, Malka Hiefetz Tussman, Kadya Molodowsky och Rachel Korn. Dessa kvinnor föddes i Östeuropa och verkade i USA och Kanada före andra världskriget. Inspirationen till musiken till Shtoltse lider - Proud poems hämtar de från kletzmermusikens glansdagar på 1920- och 30-talen med crossover från nordisk folkmusik och tango.

Föreställningens teman som frigörelse, längtan och förbjudna begär framförs under föreställningen på jiddisch och engelska. Berättandet om poesin, kvinnornas öden och tiden de levde i sker på svenska. I det intima Lagersberg skapar duon en tät, berörande samklang mellan musiken, uttrycket och poesin.

Medverkande
Ida Gillner – saxofon, sång
Louise Vase – piano, sång

Det är respektive spelplats som säljer biljetter till sin/sina konserter. Klicka på länken/länkarna nedan för mer information.

Onsdag 13 juni klockan 19:00 - Lagersberg

Foto Peter Lloyd

Kommentarer (0)

Du måste vara inloggad för att kommentera