Ingmar Bergman och en flygel

Om jag var tvungen att välja mellan att förlora hörseln eller synen – då skulle jag behålla hörseln – ett anmärkningsvärt uttalande av en filmregissör världsberömd för sitt bildspråk. Ingmar Bergmans kärlek till musiken manifesteras i de flesta av hans filmer.

Under sina sista år på Fårö var musiken ett viktigt sällskap och ur sin stora samling LP-skivor valde han omsorgsfullt ut vad eftermiddagen skulle ägnas åt. Han kunde senare ringa sina många vänner och tv-producenten Marie Nyreröd var en av dem han ofta ringde. Hon gjorde 2004 tre dokumentärer om och med Ingmar Bergman och producerade 2005 hans Sommar i P1 för Sveriges Radio, som han ägnade åt musiken med den avslutade frågan Varifrån kommer musiken? Ofta var hans rollkaraktärer i filmerna musiker, och i synnerhet konsertpianister.

En av hans favoritmusiker var Roland Pöntinen, som i sommar framför några av de musikstycken som Ingmar Bergman ofta använde i sina filmer. Det blir musik av bland annat Frédéric Chopin, Robert Schumann, Johann Sebastian Bach och Franz Schubert. Marie Nyreröd berättar om Ingmar Bergmans musik, och visar filmklipp.

14 juli 2018 skulle Ingmar Bergman fyllt 100 år.

Medverkande
Roland Pöntinen – piano
Marie Nyreröd – berättare

Det är respektive spelplats som säljer biljetter till sin/sina konserter. Klicka på länken/länkarna nedan för mer information.

Söndag 12 augusti klockan 19:00 - Culturum

Lördag 25 augusti klockan 17:00 - Gripsholm

Foto Mats Bäcker

Kommentarer (0)

Du måste vara inloggad för att kommentera